Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení

16.02.2024 Celý región

Moskva 16. februára (TASR) - Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení. Informuje o tom TASR na základe piatkovej správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

"Odsúdenému A. A. Navaľnému prišlo 16. februára 2024 v nápravnej kolónii číslo 3 po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie," cituje z vyjadrenia ruskej väzenskej služby televízia Sky News.

"Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a boli privolaní aj záchranári. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú," uviedla väzenská služba.

Ruská štátna agentúra TASS napísala, že o úmrtí Navaľného už informovali aj prezidenta Vladimira Putina. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova vykonáva väzenská služba všetky potrebné previerky týkajúce sa úmrtia Navaľného. Peskov uviedol, že nepozná podrobnosti o prípade.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

Do zariadenia, kde väznili Navaľného, zároveň vycestoval jeho právnik. "Akonáhle čokoľvek zistíme, budeme o tom informovať," povedala členka Navaľného tímu Kira Jarmyšová.

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Navaľného po zadržaní odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Spustených bolo voči nemu viacero trestných konaní.

Začiatkom decembra minulého roku zmizol z väznice vo Vladimirskej oblasti východne od Moskvy. Po 20-dňovom "vyčerpávajúcom prevoze" sa ozval z trestaneckej kolónie v obci Charp za severným polárnym kruhom s tým, že je v poriadku. V Charpe si mal v "osobitnom režime" odpykať 19-ročný trest za vytváranie extrémistickej skupiny, financovanie extrémistických aktivít a ďalšie trestné činy. Tento trest mu uložili v auguste 2023. Už dovtedy si odpykával trest v trvaní 11 a pol roka v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia, ktoré samotný odsúdený popieral.

Priaznivci Navaľného tvrdili, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie boli politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku prezidenta Putina a eliminovať súčasne aj jeho najväčšieho rivala.

Lipavský: Navaľnyj bol umučený na smrť za to, že sa postavil Putinovi

Rusko sa premenilo na násilnícky štát, ktorý zabíja svojich vlastných občanov. V reakcii na správy médií o úmrtí ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného to v piatok na sociálnej sieti X napísal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Stále platí, že rovnako, ako sa Rusko správa v zahraničnej politike, správa sa aj k svojim občanom. Premenilo sa na násilnícky štát, ktorý zabíja ľudí snívajúcich o lepšej budúcnosti ako Nemcov alebo teraz Navaľnyj - uväznený a umučený na smrť za to, že sa postavil Putinovi. Česť jeho pamiatke," napísal šéf českej diplomacie.

Ruská väzenská služba v piatok oznámila, že Navaľnyj zomrel po tom, ako mu po vychádzke v trestaneckej kolónii prišlo nevoľno a stratil vedomie. Zdravotníci ho podľa väzenskej služby resuscitovali, ale nepodarilo sa im ho oživiť.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)

Navaľnyj bol zavraždený, tvrdí nositeľ Nobelovej ceny za mier Muratov

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj bol zavraždený, vyhlásil v piatok nositeľ Nobelovej ceny za mier a spoluzakladateľ ruských novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Podľa Muratova boli príčinou Navaľného smrti podmienky vo väzení a jeho úmrtie tak možno považovať za "vraždu".

O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť. Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa.

Navaľného brutálne zavraždil Kremeľ, vyhlásil lotyšský prezident

Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs v piatok v reakcii na správy o úmrtí ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyhlásil, že ho "brutálne zavraždil Kremeľ". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nech ste si o Alexejovi Navaľnom mysleli ako o politikovi čokoľvek, Kremeľ ho brutálne zavraždil. Je to fakt, ktorý by ľudia mali vedieť, pretože vypovedá o pravej podstate súčasného ruského režimu," napísal Rinkevičs na sociálnej sieti X a vyjadril sústrasť Navaľného príbuzným.

Navaľnyj (47) zomrel v piatok v ruskej väzenskej kolónii na severe Ruska. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruskú väzenskú službu.

"Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a boli privolaní aj záchranári. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú," uviedla väzenská služba.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Všetky tri pobaltské štáty majú napäté vzťahy s Moskvou od získania nezávislosti počas rozpadu Sovietskeho zväzu. Sú tiež výraznými kritikmi ruskej vojny na Ukrajine od jej začiatku vo februári 2022.

Sledkom začal vyšetrovanie úmrtia Navaľného

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že začal vyšetrovanie piatkového úmrtia opozičného politika Alexeja Navaľného. Informuje o tom TASR podľa správy britskej stanice Sky News.

"Oddelenie vyšetrovania Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie začalo vykonávať procesnú previerku úmrtia A. A. Navaľného v nápravnej kolónii číslo 3," píše sa vo vyhlásení Sledkomu.

"V súlade s predpísaným zákonným postupom sa vykonávajú vyšetrovacie a operatívne opatrenia s cieľom zistiť všetky okolnosti incidentu," dodáva Sledkom.

Podľa kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina a mimovládnych organizácií dostáva Sledkom pokyny z Kremľa.

Ako informovala ruská väzenská služba, Navaľnyj zomrel v piatok, keď mu po vychádzke prišlo nevoľno a odpadol. Snahy zdravotníkov o jeho oživenie boli neúspešné.

Zelenskyj: Je zrejmé, že za úmrtím Navaľného je Putin

Je "zrejmé", že za úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení za severným polárnym kruhom stojí ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok počas návštevy Nemecka najvyšší ukrajinský predstaviteľ Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom TASR.

Podľa Zelenského, ktorého vyjadrenie priniesol britský denník The Guardian, sa Putin nezaujíma, či niekto zomrie, ak je on sám bezpečne vo svojej pozícii.

Vedúci Zelenského kancelárie Andrij Jermak napísal na platforme Telegram, že Putin sa bojí konkurencie.

"Putin je to najhoršie zlo, obáva sa akejkoľvek konkurencie. Životy Rusov preňho neznamenajú nič," vyhlásil Jermak.

Podľa neho každý, kto si robí nádeje na rokovania s Putinom, si musí uvedomiť, že sa mu nedá veriť. "Jediný jazyk, ktorému rozumie, je sila," dodal Jermak.

Francúzsko vyhlásilo, že Navaľnyj zaplatil životom za odpor voči útlaku Kremľa

Francúzsko v piatok vyhlásilo, že ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zaplatil svojím životom za odpor voči útlaku vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Nórsko taktiež uviedlo, že za jeho smrť nesie zodpovednosť ruská vláda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Alexej Navaľnyj zaplatil životom za svoj odpor voči utláčateľskému systému. Jeho smrť vo väzenskej kolónii nám pripomína realitu režimu Vladimira Putina," napísal francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné na sociálnej sieti X a vyjadril sústrasť Navaľného príbuzným.

Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide zároveň na X napísal, že "ruská vláda nesie veľkú zodpovednosť" za smrť Navaľného, a vyjadril smútok z jeho smrti.

O úmrtí 47-ročného Navaľného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť. Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa.

Stoltenberg: Rusko musí zodpovedať závažné otázky týkajúce sa Navaľného smrti

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že je "hlboko zarmútený a rozrušený" správou o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Podľa britského premiéra Rishiho Sunaka preukázal Navaľnyj "neuveriteľnú odvahu", informuje TASR.

"Musíme zistiť všetky fakty a Rusko musí zodpovedať všetky závažné otázky ohľadom okolností jeho smrti," vyhlásil Stoltenberg.

K udalosti sa vyjadril aj britský premiér Rishi Sunak. "Je to hrozná správa. Alexej Navaľnyj ako najväčší obhajca ruskej demokracie preukázal počas svojho života neuveriteľnú odvahu. Myslím na jeho manželku a obyvateľov Ruska, pre ktorých je to obrovská tragédia," napísal premiér na sociálnej sieti X.

Poľsko: Za Navaľného smrť nesie zodpovednosť Putin

Za smrť väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného nesie zodpovednosť ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Odsúdený bol na základe falošných obvinení a falošných dôkazov. Zatvorili ho do väzenia, kde žil v otrasných podmienkach. Za toto všetko je zodpovedný Vladimir Putin," uviedol Sikorski vo vyhlásení poskytnutom agentúre PAP.

Navaľnyj zomrel v piatok vo veku 47 rokov v trestaneckej kolónii v Rusku za severným polárnym kruhom. Odpykával si tam 19-ročný trest za vytváranie extrémistickej skupiny, financovanie extrémistických aktivít a ďalšie trestné činy. Tento trest mu uložili v auguste 2023. Už dovtedy si odpykával trest v trvaní 11 a pol roka v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia, ktoré samotný odsúdený popieral. Do decembra bol vo väzení východne od Moskvy, potom ho premiestnili za polárny kruh.

Priaznivci Navaľného tvrdili, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie boli politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku prezidenta Putina a eliminovať súčasne aj jeho najväčšieho rivala.

Biely dom: Ak sa potvrdí Navaľného úmrtie, bude to hrozná tragédia

Ak sa potvrdí úmrtie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, pôjde o "hroznú tragédiu". Vyhlásil to v piatok v reakcii na správy o Navaľného náhlom úmrtí v ruskom väzení poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

V rozhovore pre stanicu NPR Sullivan povedal, že Kremeľ má za sebou dlhú históriu poškodzovania svojich oponentov, takže "vznikajú reálne a zjavné otázky o tom, čo sa stalo".

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že ak sa potvrdí Navaľného smrť, zvýrazní to "slabosť a hnilobu" ruskej vlády.

"Zodpovedné je za to Rusko," vyhlásil Blinken podľa agentúry Reuters.

Navaľnyj zomrel náhle v piatok vo veku 47 rokov. Podľa ruskej väzenskej služby mu prišlo po vychádzke nevoľno a stratil vedomie. Zdravotníkom sa ho už nepodarilo oživiť.

Profil ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného

TASR prináša profil vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Právnik, bloger a opozičný politik Alexej Navaľnyj sa stal známym vďaka boju proti korupcii v štátnych úradoch a podnikoch vrátane najvyšších miest. Patril medzi najpopulárnejších politikov v Rusku a od roku 2012 bol považovaný za neformálneho vodcu opozície. V roku 2012 ho časopis Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete a v júni 2017 sa dostal do zoznamu 25 najvplyvnejších ľudí na internete.

Alexej Anatolievič Navaľnyj sa narodil do rodiny vojaka 4. júna 1976 v dedine Butyň v Moskovskej oblasti. V roku 1993 ukončil strednú školu a v roku 1998 Právnickú fakultu na Ruskej univerzite priateľstva národov v Moskve. O rok neskôr začal diaľkovo študovať na Finančnej akadémii pri ruskej vláde, ktorú ukončil v roku 2001. Aj na odporúčanie niekoľkonásobného majstra sveta v šachu a opozičného politika Garriho Kasparova absolvoval v roku 2010 polročnú stáž na Yalovej univerzite v Spojených štátoch.

Politicky sa zviditeľnil najskôr na sociálnych sieťach, na ktorých začal blogovať v roku 2008 a postupne ho sledovali milióny ľudí. Od začiatku sa zameriaval na najcitlivejšie politické témy - zneužívanie moci a korupciu.

V roku 2011 vytvoril Fond na boj proti korupcii a od novembra 2013 bol na čele strany Rusko budúcnosti, ktorú však ruské ministerstvo spravodlivosti nezaregistrovalo.

V septembri 2013 kandidoval na starostu Moskvy, vo voľbách skončil na druhom mieste so ziskom 27,4 percenta hlasov. Už v prvom kole zvíťazil blízky spolupracovník šéfa Kremľa Vladimira Putina Sergej Sobianin (51,37 percenta). Navaľnyj vyslovil podozrenie, že voľby boli zmanipulované, a ich výsledok sa snažil napadnúť na moskovskom mestskom súde, avšak neúspešne.

Odkedy sa v roku 2012 stal najvýraznejšou tvárou ruskej opozície, čelil viacerým obvineniam. V domácom väzení, v cele predbežného zadržania či vo väzniciach a trestných kolóniách strávil dlhé mesiace.

Hoci bol pod drobnohľadom bezpečnostných zložiek, podarilo sa mu zorganizovať viacero protestov proti Putinovi a vláde. Tvrdil, že "každý by mal bojovať s režimom 15 minút denne".

V júli 2013 bol odsúdený za údajný podvod pri správe podniku Kirovles, ktorého sa mal dopustiť v roku 2009, keď pôsobil ako poradca guvernéra Kirovskej oblasti. Súd v Kirove mu napokon v októbri 2013 zmenil päťročné väzenie na podmienečný trest, čo mu ale prakticky prerušilo kariéru politika. Navaľnyj označil tento krok za pomstu Kremľa.

Koncom roku 2016 oznámil, že chce kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018. V roku 2017 absolvoval predvolebnú kampaň, počas ktorej ho úrady viackrát zadržali a väznili. V apríli ho neznámy muž oblial malachitovou zeleňou, toxickým organickým farbivom, po čom čiastočne oslepol na pravé oko. Ústredná volebná komisia napokon odmietla Navaľného zaregistrovať z dôvodu jeho podmienečného odsúdenia v kauze Kirovles.

Dňa 20. augusta 2020 pri lete z mesta Tomsk do Moskvy sa Navaľnyj najskôr sťažoval na nevoľnosť a neskôr stratil na palube dopravného lietadla vedomie. Stroj pristál v Omsku na Sibíri, kde bol prevezený do nemocnice a hospitalizovaný. Po prevoze do nemocnice upadol do kómy. Vzápätí sa objavili informácie o tom, že bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok. V noci z piatka na sobotu 22. augusta 2020 ho letecky previezli do Berlína, kde sa liečil v nemocnici Charité. Samotný Navaľnyj zo svojej otravy obvinil Putina, čo Kremeľ poprel.

Po vyliečení a návrate do Ruska 17. januára 2021 bol na moskovskom letisku Šeremetievo okamžite zadržaný, opäť postavený pred súd a odsúdený.

Naposledy odsúdil 4. augusta 2023 moskovský mestský súd popredného predstaviteľa ruskej opozície na 19 rokov väzenia za obvinenia spojené s extrémizmom. Išlo v poradí už o tretí a najdlhší trest, ktorý ruský súd udelil tomuto kritikovi Kremľa.

V čase vynesenia tohto rozsudku si už odpykával trest v trvaní 11 a pol roka odňatia slobody v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia. Priaznivci Navaľného tvrdia, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie sú politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku Putina a eliminovať súčasne jeho najväčšieho rivala.

Alexeja Navaľného prevážali viackrát z jedného väzenia do druhého a často ho umiestňovali do izolácie. Jeho zdravotný stav sa neustále zhoršoval.

Najsilnejší hlas ruskej opozície Alexej Navaľnyj, ktorému Európsky parlament udelil 20. októbra 2021 Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, zomrel v trestaneckej kolónii väzenského tábora Polárny vlk v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu.
 

Vyberte región

mark